Mitkä ovat perinteisimmät suomalaiset ruoat?

Onko sinulle mahdollisesti tulossa ulkomaalaisia vieraita ja haluaisit tarjoilla heille suomalaisia perinneruokia? Ehkä mietit Suomi-teemailtaa ystävien kanssa? Suomalaiset perinneruoat ovat taatusti meille suomalaisille tunnettuja pääpiirteittäin, mutta jotkut niistä voivat yllättää.

Mikä määritellään perinneruoaksi?

Perinneruoaksi ei kelpaa mikä tahansa ruoka tai leivonnainen, vaan sen valmistus- ja tarjoilutapojen on täytynyt säilyä koskemattomina useiden sukupolvien ajan. Suomalaisen keittiö on saanut historian aikana paljon vaikutteita Venäjältä ja Ruotsista, jotka näkyvät nykyisissä ruoissa.

Perinneruokia nautitaan monesti varsinkin juhlapäivinä, kuten jouluna ja juhannuksena, mutta ne voivat olla myös osa arkiruokailua. Leivonnaiset ja erilaiset puurot ovat etenkin arkisempia ja niitä osataan tehdä yhä edelleen laajasti lähes joka kodissa.

Jotkut perinneruokalajit vaativat kuitenkin pitkän valmistelun ja kokemusta, jonka johdosta ne ostetaan usein tänä päivänä valmiina. Samalla niiden tekijöiden määrä on vähentynyt. Jotkut ruokalajit ovat hävinneet nyky-Suomesta lähes kokonaan. Etenkin maakuntien perinteet ovat voineet jäädä vain kyseiselle alueelle, joten ulkopuoliset eivät tiedä niistä ja ne ovat tukahtuneet tekijöiden mukana.

Viime vuosina suomalaisia perinneruokia tarjoavia ravintoloita on perustettu enemmän kuin aikaisemmin. Kotiruokaravintoloista ei kuitenkaan monesti ole kyse, vaan moni valmistaa moderneja versioita vanhoista tutuista resepteistä. Ne tarjoavatkin parhaimman näkemyksen suomalaisesta keittiöstä. Ruokaa odotellessa voit myös vilkaista suomalaisten nettikasinoiden tarjontaa ja pelata muutaman kierroksen haluamaasi rahapeliä.

Parhaita suomalaisia perinneruokia

Seuraavat ruoat ovat arkisia ja erittäin perinteisiä ruokia, joita et voi löytää muiden maiden keittiöistä. Ne taatusti myös herättävät ulkomaalaisten vieraiden mielenkiinnon. Löytyykö joukosta oma suosikkisi?

Hernekeitto

Torstai on tunnettu hernekeitto ja pannukakku -päivä kouluissa ja työpaikoilla, jopa armeijassa. Sen teko on helppoa, se on edullinen ruoka ja lisäksi ravitseva. Lisäksi se maistuu jokaisena vuodenaikana. Tarvitseeko sitä muuta ollakaan?

Kesäkeitto

Monelle kesäkeitto on nimensä mukaisesti ensimerkki kesän tulosta. Se voitiin tehdä sadon ensimmäisistä kasviksista: perunasta, porkkanoista ja kukkakaalista. Kesäkeiton kruunaa aina voi ja kerma, joka tekee sen mausta rikkaan ja täyteläisen. Sitä voidaan myös maustaa esimerkiksi tillillä ja vaikkapa nokkosilla.

Erilaiset kukot

Kalakukko on savolaisten ylpeys ja se maistuu ympäri maata. Perinteinen kalakukko valmistetaan ahvenista tai muikusta, jotka kääritään pekoniin ja leivotaan ruiskuoreen. Se on ollut monen savolaisen metsurin ja tilallisen suosittu eväsleipä jo vuosikymmenien ajan.

Kalakukon rinnalla voi tänä päivänä Savossa nauttia myös lanttukukosta, lihakukosta sekä mustikoista leivotusta mustikkakukosta eli rättänästä.

Lipeäkala

Jo keskiajoilta asti Suomessa tehtyä lipeäkalaa nautitaan nykyään erityisesti joulupöydässä. Se tehdään nykyään kuivatusta molvasta, joka pehmitetään lipeävedessä. Kyseessä on ehdottomasti yksi eniten mielipiteitä jakavista perinneruoista: siitä joko pidetään tai sitten inhotaan.

Läskisoosi

Läskisoosi on arkisempi nimitys sianlihakastikkeesta. Nimeltään se ei kuulosta houkuttelevalta, mutta kyseessä on paistettua rasvaista siankylkeä sisältävä ruskea kastike. Palat ruskistetaan ja kastike tehdään ruskistamalla vehnäjauhot siankyljestä irronneeseen rasvaan. Kastiketta haudotaan ainakin tunnin verran, jonka jälkeen lihanpalat ovat mureita.

Yllätä vieraasi jollain eksoottisemmalla

Jos perinteiset karjalanpiirakat ja karjalanpaistit eivät kiinnosta, voit yllättää ulkomaalaiset vieraasi tekemällä jotain eksoottisempaa suomalaista. Erilaiset suomalaiset kaaliruoat, kuten kääryleet ja kaalilaatikko, ovat monissa maissa tuntemattomia. Yhtä lailla perinteinen kermaan keitetty lohikeitto voi tuntua eksoottiselta.

Lapin poronlihasta tehty käristys ja leipäjuusto lakkahillolla ovat yhtä lailla maukkaita perinneruokia. Vain harva maa käyttää riistaa samalla tavoin kuin Suomessa, joten maistata myös hirveä, karhua ja ehkäpä jopa jänistä

9 Apr 2021